Ένα μοναδικό σπίτι με ελληνικά προϊόντα βοτάνων, μελιού και super food ήρθε για να σας ταξιδέψει σε νέα συναρπαστικά λιβάδια γεύσεων.
+30 6948819745
info@herbhouse.gr

Καλάθι

Blog

HomeUncategorizedΜιχάλης Αργυράκης – Cocktails και βότανα

Μιχάλης Αργυράκης – Cocktails και βότανα

Ο Μιχάλης Αργυράκης είναι ένας bartender που δεν φοβάται να παίξει με τις ελληνικές πρώτες ύλες στα cocktail του. Σαν καθηγητής στο ΙΕΚ Όμηρος και σαν Bar consultant  μαθαίνει στους μαθητές και στους πελάτες του αντίστοιχα να δοκιμάζουν νέα υλικά και να τολμούν νέες προτάσεις στους πελάτες τους. Το Herb House συνάντησε τον Μιχάλη στο Dizzy Mo όπου εργάζεται για να δοκιμάσουμε πάνω από όλα κάποια καταπληκτικά cocktails αλλά και για μια απολαυστική και με πολύ γέλιο συνέντευξη.

  • Πότε και πως μπήκες στον χώρο της εστίασης ;

Τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα στο χώρο του bartending τα έκανα το 2010, ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά αλλά και με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα έψαχνα μια επαγγελματική διέξοδο για να καλύπτω τις ανάγκες μου, οπότε και ξεκίνησα να εργάζομαι πίσω από το μπαρ. Εκεί για πρώτη φορά ένιωσα την ευχαρίστηση του να δημιουργείς και να προσφέρεις, τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν ήταν μαγικά.

  • Παθαίνεις εμμονές με συγκεκριμένα υλικά κατά καιρούς ;Αν ναι ,ποια είναι αυτά τώρα για σένα ;

Πιστεύω πως όλοι οι bartenders παθαίνουν εμμονές με συγκεκριμένα υλικά , η δημιουργία πολλές φορές συμβαδίζει με τις εμμονές μας , το πως θα μπορούσαμε να αναδείξουμε σε ένα cocktail ένα αγαπημένο μας υλικό. Αυτή την περίοδο μπορώ να πω ότι έχω εμμονή με τα ελληνικά προϊόντα (βότανα και μπαχαρικά), τα χρησιμοποιώ κυρίως για σπιτικά βερμούτ αλλά και για τον αρωματισμό αποσταγμάτων.

  • Εάν έρθει κάποιος στο κατάστημα που δουλεύεις για ένα και μόνο cocktail ποιο θα του πρότεινες κι γιατί;

Σίγουρα κάθε πελάτης θέλει ιδιαίτερη προσέγγιση και διαχείριση, οι γευστικές προτιμήσεις από πελάτη σε πελάτη αλλάζουν. ‘Aμα έπρεπε να επιλέξω ένα μόνο cocktail (και εδώ ίσως γυρνάμε πάλι στις εμμονές) αυτό θα ήταν το pisco sour , ένα ισορροπημένο , ιδιαίτερα γευστικό cocktail.

  • Οι ρυθμοί στο bar πολλές φορές είναι τρελοί και βέβαια όλοι κάνουμε λάθη κάτω από πίεση . Ποιο είναι το πιο χαζό πράγμα που έχεις κάνει ποτέ στο bar;

Ένα σημαντικό λάθος που έκανα πίσω από το μπαρ ήταν στα πρώτα μου βήματα, που προσπαθούσα να απομνημονεύω συνταγές. Εκεί ένας πελάτης είχε παραγγείλει πολλές φορές το ίδιο tiki cocktail , που εγώ όλες τις φορές είχα ξεχάσει να του βάλω αλκοόλ προσπαθώντας να θυμάμαι την συνταγή απ’ έξω. Μόλις το κατάλαβα και το ανακοίνωσα στο πελάτη ,ευτυχώς ήταν καλός πελάτης, ακολούθησαν στιγμές γέλιου.

  • Ποιο βότανο σου αρέσει πιο πολύ να χρησιμοποιείς στις συνταγές σου και γιατί  και ποιο δεν θα έβαζες .

Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο βότανο καθώς υπάρχει ένα μεγάλο εύρος αξιόλογων Ελληνικών βοτάνων, καθώς η καταγωγή μου είναι από την Κρήτη όμως και όλες οι παιδικές μου αναμνήσεις με οδηγούν εκεί θα έλεγα το Δίκταμο ένα τόσο έντονα αρωματικό βότανο που συνδυάζεται τέλεια με το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Δεν θα έβαζα τον γλυκάνισο εύκολα σε ένα cocktail ,καθώς είναι πολύ έντονος και πρέπει να χρησιμοποιείται πολύ προσεκτικά.

  • Πες μου ενα cocktail που έχει άρωμα Ελλάδας και χαρακτήρισε μου τα κάθε  υλικό του με ένα μέρος της Ελλάδας .

Θα σας αναφέρω ένα cocktail που πειραματίζομαι αυτό το καιρό. Ξεκινάει με βιολογική ρακί Κρήτης σε συνδυασμό με δάκρυα μαστίχας , λικέρ από τριαντάφυλλο , λεμόνι και βερμούτ. Εδώ έχω συνδυάσει μια γκάμα βοτάνων και μπαχαρικών από όλη την Ελλάδα με χαρακτηριστικά την μαστίχα της Χίου και στο σπιτικό βερμούτ το δίκταμο από την Κρήτη.

  • Πως πιστεύεις ότι μπορεί να προωθηθεί η κουλτούρα του αφεψήματος και του βοτάνου μέσα από την μπάρα  από τον παράγωγο μέχρι και τους baristι και τους  bartenders ώστε να μπορούμε να πουλήσουμε ένα ολοκληρωμένο προϊόν στο εξωτερικό.

Σίγουρα χρειάζονται αργά και σταθερά βήματα για την ανάδειξη των Ελληνικών βοτάνων στο εξωτερικό, σε πολλές χώρες η Ελληνική κουλτούρα και διατροφή έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος , οπότε υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι στην αγορά που πρέπει να καλυφθεί. Ο bartender και ο barista (αν και για εμένα είναι το ίδιο και το αυτό) σε συνεργασία με τους παραγωγούς πρέπει να αρχίσουν να πειραματίζονται με Ελληνικά βότανα και μπαχαρικά και να αναδεικνύουν ιδιαίτερες γεύσεις. Ένα καλό ξεκίνημα θα ήταν βερμούτ και λικέρ με το Ελληνικό στοιχείο να υπερισχύει .

Σε ευχαριστούμε πολύ Μιχάλη .

Comments

  • Δεκέμβριος 13, 2017
    reply

    Σάββας Δημητρίου

    Μπράβο πολύ καλή δουλειά χαίρομαι που τα παιδιά μας κρατάνε ζωντανή την ελληνική παράδοση και εκμεταλλεύονται τους καρπούς που δίνει αυτή η υπέροχη χώρα .Ευγε !

Post a Comment